Tuesday, November 30, 2010

2 Pengantin

skrg ni memanjang je musim org kawin
nak-nak lg time cuti skolah kan
every weekend mesti ada org kawin sana sini
so makan and minum for FREE <----tu yg best tp kekadang tu rasa cam nek muak every weekend makan nasi kenduri tapi kalau tak pergi bila org dah jemput berdosa tu beb..! as usual,every weekend aku akan overnite kat umah mak aku kat Taman Melati Sabtu mmg xde apa2 eventla kan.. Ahad ada 2 wedding yg aku WAJIIB pergi


1st pengantin ni jiran aku and kawa dr masa zaman hingusan lg
pastu skolah sama2, nakal sama2..opss...hi3
dgr cerita husband dia org Johor
masa tgkap pic ni, dorg blom nikah lg
aku sampai dlm kol 11am gitu
so, juz wish and salam
then xdapek nak makan sbb bergegas ke wedding sepupu aku kat Melaka
janji datang kann???
tunjuk muka beb


Ni sepupu aku yg sebaya ngn aku, anak mak lang aku
comel kan dia
Selamat Pengantin baru Intan
owh, baju dia buat sendiri okay..
ada ciri2 isteri mithali bole jahit baju laki ko nanti
makanan dia mmg best giler kaw-kaw
salah satunya
segala jenis bahagian kat lembu masak lenak cili padi
nasib ko la kalau dpt perut ke,pinggang ker, ekor ker....

dan sila lah layan pic2 kat bawah2 ni
berangan jd pengantin sekejap

all my sibling was here


Aisya wif greatgrandma and nenek


aksi membuli budak kecik

dan banyak lg pic2 lain..
xsemuanya harus public kan?

berblog juga perlu ada ruang utk privacy

Friday, November 26, 2010

tandatangan baru ku

korang nampak x signature kat bawah tu?
aku baru buat..
Ngeee...cantikkan ...very the curllll

Tukar Style Lorr


aku tetiba cam rasa nak tukar pakai tudung syria lak
and rasa skrg ni nak memborong tudung syria sekali banyak
10 helai trus dgn harga borong
sesapa yg nak suh aku beli tu
silalah tinggalkan komen

Faktor-faktor yg menyebabkan aku nk pakai Tudung Syria ni :-

1. sgt senang, juz sarungkan jer

2. tak payah nak iron..aku paling benci iron baju eh, sbb tu aku slalu gi keje pakai jeans..ngeh3x...aku cuma iron baju laki aku jer la kan

3. anak tudung or also known as Inner, bole kaler maler

4. of course, CANTIK

I do hope my new style akan start on next year la kan..skrg ni kumpul tudung dulu
skali buat perubahan mendadak..haa..ambik koo
mesti ramai yg kata
"Ermm..cantik2", "nice2", "syida sesuai camni" dan banyakkkk lagi..
tp serius jgn makan dek puji
kembang bontot kasi sikit jek

TUNGGUUUUUUU.............


Tuesday, November 23, 2010

Katakan TIDAK! pada Penderaan Kanak-Kanak


Penderaan Kanak-Kanak
sesuatu yang terlalu kerap kita dengar, lihat, tengok
dan dengan perasaan yg sedih, geram bercampur baur
kita rasa nak menbelasah org yg buat kerja terkutuk tu
Perkara ni tidak sepatutnya berlaku dan sangat membimbangkan sebab semakin hari semakin meningkat kes penderaan
Ada jugak ibu bapa yg sepatutnya bertanggungjawab menjaga dan memelihara kanak-kanak tetapi berlaku sebaliknya

Ish...binatang ke hapa ko ni?
xde otak ker?
apa ke bodoh la ko ni?

itula antara kata-kata yg sering kita dgr bila berlaku penderaan kanak-kanak bila dah kluar paper
xde apa yg boleh diungkapkan melainkan beristhifar semoga kanak-kanak itu sembuh

Tau x apa impak yg akan terjadi bila kanak-kanak itu membesar?
mereka juga akan mendera kanak-kanak kesan daripada penderaan terhadap mereka punya otak
So, smpai bila perkara ni akan berlarutan, haa??

Sudah smpai masanya, kita semua hendaklah bekerjasama melindungi mereka umpama kita melindungi diri kita sendiri. Mereka masih kecil dan mentah untuk mengetahui apa yg berlaku disekeliling mereka.Mereka adalah anugerah Allah yg tak ternilai. Bakal menjadi pemimpin dunia, meneraju sesebuah negara.

Sekiranya korang ternampak kes-kes ni berlaku di depan mata korang, cepat2lah laporkan,
JANGAN BIARKAN SAMPAI
NASIK DAH JADI BUBUR

1 - Cepat2 call Teledera 1800 88 3040

2- Laporkan kepada Pejabat Kebajukan Masyarakat yg berhampiran

3- Laporkan ke Balai Polis

4- mana2 ahli Pasukan Perlindungan Kanak2/Pusat Aktiviti kanak2 yg berhampiran

5- Sila ke hospital yg berhampiran terus



Wahai my lovely readers and people out there

PLEASE
PLEASE
PLEASE

unicef

Nak aku letak pic ker?
Sorry sgt2..
aku mmg xbole tgk budak kene dera
kesan2 lebam or luka or apa2 kat badan dorg...
korg google la sendiri kerana aku xsanggup utk menggogle dan meletakkan dlm blog aku semata-mata nak menang hadiah camera. Kalau kat paper pun aku xleh nak tgk, inikan belog aku
Huh...



Over Confident

Huh!susah sgt sekarang nak berblog gara2 kebizian yg teramat sgt
Sampaikan buat kerja terover confident
talking about Over Confident
ada story yg a bit funny happen on last friday

bole ketawa dulu before story to u all?
HaHaHaHaHaHa
KehKehKehKehKeh
WaWaWaWaWaWaWa

I went to KKLW to submit the Document Kontrak
pergi dgn my lovely husband, so xperlu la susah2 nak drive kan
some more kat sana susah nak parking kot
and some more aku bawak kotak besar A4 yg bole letak 5ream paper

once reached at the counter
Me : Saya nak jumpa En Rahim, tapi xingatla dia tingakt berapa..
(okay, dah byk kali pergi, still xingat tingkat berapa)

Makcik : En Rahim, Rahim apa eh?
(dia tanya kawan dia)
Weh, En Rahim tingat baper eh?

Me: Eh salah2, sori, bukan En Rahim, En Rais
Makcik : En Rais la plak

Makcik 2 : En Rais apa? kat sini banyak rais dik

Me : En Rais Yatim (this time im very2 confidento)

Makcik 2 : Eh, biar betul dik, Rais Yatim tu nama Menteri

Me:Eh,ye ker?xperla, sy kol en Rais..

Hello En Rais, kat tingkat baper eh?
ooo..ok2..sy naik atas yer..
Terima Kasih yer kak, Tingkat 6

Aku nak gelak ok time nih
Tahan!Tahan!
Sambil angkat kotak, aku gelak2
tp xdela rupa org giler

See..See..See
nampak sgt aku xsesuai keje gomen kan, nama menteri pun xingat
Once upon a time, aku penah g interview gomen
Pastu dia tanya nama agung
aku pun, minta diri dulu la yer..

Ampunnnn!!!

Friday, November 19, 2010

Genting Highlands

Last Sunday
kitaorg naik genting, bestla kan sesekali jenjalan bawak anak2
and tetamu istimewa


my Mom in Law
since dia xpenah g, so kitaorg bawak dia skali
Kitaor men indoor game jek sbb kat luar hujan
and the price is not bad, Peak season
Tix for Me : RM30
Tix for Luqman : RM28
Tix for My Mom in Law : RM14
total : RM72
Husband aku banjer and dia xjoin men game sbb dia kene jaga budak kecik

malas nk cerita byk..tgk jer pic

She is so xcited
siap terlompat2 lagi baby comel ni
Tok xnampak
actually after few minutes, Luqman dah menangis sbb nk turun
dia mmg takut ngn semua game kat situ
so xdapatla kitaorg nek game byk2



dia start menangis lg





sambung part 2

Tuesday, November 16, 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha


Di sini sy mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidiladha
kepada semua muslimin & muslimat
di seluruh donia ini

kalaulah org len bole paham bahasa melayu ini, Oh, indahnyer dunia
xpayah nk berbelit lidah spoking Londoh

esok makan rendang ayam marbelles mertua aku masak
bersama nasi himpit dan kuah kacang

Sembahyang raya???
he3..xdapekla..sape nk jaga budak berdua tu kan

sapa yg tak pernah gi solat raya,
rugi wa cakap luu
ooo, penah? berapa kali angkat takbir?
baper?haa??tau ke idok nih?
kalau takat google , bb pun bole daa

Teringat masa belum kahwin gi solat raya
angkat takbir 7kali..
uh..miss that moment..one day, bila anak dah besar
bole mandi and pakai baju sendiri and sediakan lauk pauk atas meja
then aku akan pergi sembahyang raya balik
InsyaAllah

hari ni keje half day
Yeayy!!plan nk gi tgk wayang jap kat Wangsa Walk
MasterMind ke apa ntah..eh bebudak ni..
aku ngikut jek


Monday, November 15, 2010

Citra Alti in News!

as above shown
cuba korg crik mana satu pic aku..kocik jer kan
He3..kalau dapat carik mmg kawan sejati la tuh
Tq my dearest friend

Last week ada press dtg opis kitaorg
Then kitaorg pun jenjalan la ala2 model catwalk utk posing
of cos la, ada org amik gambar kan
eh!, mengarut..

bos2 kitaorg suh kitaorg action2 la skit kasik muka nampak serius
aku pun buat muka ala2 blur, konon2 bos tgh xplain..
bole camtuh?
bole la jd model BLUR
janji masuk paper...Mantap!

nampak pic atas skali,
ada lelaki 3org tu, actually ada 5
sorg termiss dlm paper, sorg gi Haji
mereka semua adalah bos yg baik2 belaka
kalau korg pi mana company, xkan jumpa lah bos2 yg baik cam gituh
aku kasik TABIK SPRING..
toingggg........
Wish all of them, sihat, berjaya Always..

Haa...Citra Alti SB tu nama company tempat aku keje
HQ kat Sarawak, besst oo ckap Sarawak

klak kmek klaka swak dlm blog kmek
byk keje nak molah..

hahaha...pandai kan aku...skit2 jek
memula aku masuk, aku dgr dorg ckap, ternganga mulut aku, seb bek xmasuk lalat..
sik paham, pergi crik kamus swak

Owh, skrg ni Citra Alti dah ada 4 anak syarikat
iaitu Citranet SB, Quadjaya SB, Citra Wijaya SB and latest, Citra Technology Communication SB
memasing bisnes lain2

Citranet SB more to Advertising..penah dgr ADSTV? kalau korg g Low Yat Plaza, ada nampak Screen bosar godang tuh?haaa, kalau rerasa nak promote brand korg kat Low Yat tu guna screen besar supaya manusia alam semesta ni nampak, mehla private aku....
nanti aku kecow2 kat bos aku eh..

Quadjaya SB lak, buat Construction
kalau korg perasan projek kat Ampang tu, and FRIM,
tu under Citra ler..

Citra Wijaya SB buat Building Management
bangunan yg kitaorg duduk skrg nih, dorg la yg handle
maintenance, tenant, event2 etc yg relaed ngn building ni la kan..
agak2 kalau korg nak buat bisnes, especially utk org Melayu
mehla private aku jugek, kot2 ada lot2 kedai kosong ker,
ker sesapa nak buat event2 utk kebajikan ker or watever la, as long nak buat dlm bangunan kan
bol la private pm aku

yg latest
Citra Communication Technology SB a.k.a CitraTech
panjang nauuu nama dia...last2 panggil CitraTech je ok..
yg ICT nyer company
korg tau router?haa, mende tu la depa dok jual...kot2 korg nk beli ker utk company u allz
mehla roger2, jgn memalu

almost 3 years aku kat sini,
pahit masam manis masin kelat semua aku dah rasa kot
biasala keje
Alhamdulillah, since aku keje sini, aku xdela pressure sesgt seperti tempat keje sebelum ni
kalau x, tetiap pagi mesti aku call tunang aku (skrg ni dah jd husband la kan)
"uuuu, abg, camne nk g keje nih?pressure la, lom gi keje lg dah pressure...
uuuuu...tulun kekanda, adinda sedih banget nih..uuu"
bole ko pepagi dok call tunang menangis sbb pressure masa kat parking kreta
oh, what past is past la kan
Juz forget it!

tp pressure menjadikan aku seorg yg berdisiplin and ada etika kerja
skrg, he3..hampeh skit kot..

Sudah la sudah, ku harus pergi,
esok ku continue, with another story
bye


Saturday, November 13, 2010

No Idea

erm..aku rasa xtau nak stori mori apa dah
idea, plz come to my kepala otak
COME
COME
COME
zzzzz...zzzzzz..zzzzz

owh..aku xde idea sbb aku jarang makan
bukan nak diet, tp nk kempiskan skit perut kasik nampak cam masa blom kawin
baru anak 2 kot, tp perut dah buncit sbb aku mmg feberer tol
MAKAN NASIK

nasi itu adalah WAJIB bg aku
td mak aku banje makan Nasi Arab, perghh sedap beb
nanti aku nak gi kedai tu..
apa ntah nama dia , SABA
so,haruslah aku bersabar 3 ke 4 hari lg utk mengayat kengkawan aku makan kat sana

eh, korg jom la makan kat sana
sedap siut nasik dia
even aku tau ,sorg tu nak diet..
keh3

opss..ni alamat dia
kire yg paling dekat ngn tompat koje aku

1-01 Dataran Jelatek, Jalan Jelatek, 54200 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

dekat ngn umah bos aku pun
agak2 ko kalau aku pi sana. ada harapan x bos aku akan turun ke kedai itu
then banjer kitaorg2 nih??
makan buah berangan jer la kot
Price??
i dun care, aku kalau nak, aku nak jugekkk

Woitt Saba
tunggu aku datang yerh..
Nyam..Nyam..Nyam chedapnyer NAsik Arab mak aku beli tadi

aku kalau xde idea, selalu sbb xmakan
selagi xmakan nasik arab kat situ
selagi tu lah susah nk der idea

gi IKEA pun lom tentu dapat IDEA



Thursday, November 11, 2010

Result UPSR dah keluar

As we know
result UPSR dah keluar
apa pun result yg adik2 dapat
TAHNIAH!
hasil kerja selama niih
budak2 skolah, kalau rajin blaja, bole dpt result best
pekerja kalau rajin bekerja, dpt nek gaji, or pujian or apa2la yg mengembirakan hati
ermm, apa lak motif aku tulis camtu??kuikuikui...

Apa yg aku tau
Anak buah aku, the 3 of them, semua dpt straight "A"
Huh, tererkan budak bertiga tu..
Apa yg aku nampak, even dorg balik umah tok dorg pun
dorg still bawak buku and baca and jawab soklan
and jawab soklan and jawab soklan
mana2 soklan yg dorg xtau, dorg akan tanya makpak depa
mmg aku salute la dgn dorg nih
mana2 pergi sentiasa bawak buku

ada jugak yg aku nampak
even makpak dah bekalkan sumber pembelajran pun
cth, cam internet and computer, Score A lg tuh (korg tau rege score tu baper??mahal siot)
tau apa dorg buat????
MAIN GAMEE ler...
berkebun, pastu sayur dah masak, jual, pastu dapt point,point,point
pastu FB, FB,FB
end up
result nyer cukop2 makan, ala2 sederhana gitu
cukopla sekadar 2A, 2B,2C,2D.2E

Oh, UPSR dah abis
Sila lah sambung game ko tuh!
konfirm kaya lepas nih, bole jd tauke kebun

Wednesday, November 10, 2010

SUAMI & IBU

Hanya ada dua orang yang mempunyai kuasa ini.

SUAMI & IBU


Kuasa suami keatas isteri dan kuasa ibu keatas anak2.

Kuasa Mutlak ini sungguh besar ertinya disisi agama Islamsehingga seseorang itu akan dimurkai Allah sekiranya dia menyakiti hati dua golongan tadi.. Sebagai contoh; seorang isteri yang melukai hati suaminya walau sedikit akan berdosa besar (bukan dalam kes terkecuali) begitu juga anak2 terhadap ibunya


Kalau isteri

bayangkan seorang isteri yang secara tidak sedar menyakiti hati suaminya dan tidak meminta maaf. Isteri tersebut akan terus berdosa dan sekiranya dia hamil, anak tersebut akan dikandung didalam badan yang berdosa. Besar kemungkinan anak tersebut akan mendapat banyak sifat2 yang tidak baik dan seterusnya anak itu lahir dan membesar dan menjadi dewasa dan membawa sifat2 yang tidak elok itu kedalam zuriatnya. Tambahan pula dalam keadaan berdosa bagaimana doa2nya akan diterima Allah?

Tanpa doa yang diterima, apalagi daya kita untuk mendapat kebahagiaan?


Kalau anak-anak cukup senang untuk mendapat dosa.

Terguris sahaja hati ibunya oleh kata2 atau perbuatan maka anak tersebut akan berdosa.

Yang paling ditakuti dosa tersebut tidak disedarinya. Sekiranya anak tidak meminta ampun maka dosa tersebut akan terus dipikul. Kesanya, doa2 anak tersebut tidak diterima Allah, ibadatnya tidak mendapat pahala, hidupnya akan tidak mendapat berkat dll. Akhirnya anak akan mendapat berbagai balasan dari Allah dibumi lagi.

Oh wahai para2 ibu, Ampunkanlah anak2 mu...


Cerita - Kita sering ditakutkan oleh para ustaz tentang cerita bagaimana dua orang pemuda yang solleh mendapat seksaan Allah dizaman Nabi saw.

Yang seorang sebab dia TAK SEDAR menyakiti ibunya apabila habuk yang disapu terkena ibunya TANPA DISEDARI.

Dan yang seorang lagi kerana TANPA DISEDARI dia menyakiti hati ibunya kerana mengutamakan isterinya. Ke dua2 diseksa oleh Allah sehingga nabi memerintahkan kedua ibu tadi mengampunkan anak2nya.

Ustaz kata cerita tersebut menyuruh kita sentiasa taat kepada ibu. Sebenarnya itu hanyalah setengah dari pengajaranya.


Ada lagi setengah - IBU mesti tahu kuasa yang diberi kepada mereka. Oleh itu

IBU MESTI MENGAMPUNKAN ANAKNYA SETIAP MALAM

samada anaknya meminta atau tidak dan begitu juga dengan

SUAMI MESTI MENGAMPUNKAN ISTERINYA SETIAP MALAM

samada isteri meminta atau tidak.


Cerita tersebut mengajar kita bahawa sebagai IBU kita mempunyai satu kelebihan yang besar keatas anak2 kerana berdasarkan cerita itu tidak mungkin pemuda2 tersebut sedar akan kesalahan mereka. Kalau dah tak sedar, bagaimana pula ingin meminta ampun.


Seorang suami dan ibu MESTI tahu akan KUASA MUTLAK ini dan kuasa ini hendaklah dijaga dengan baik. InsyAllah bermula dari satu keluarga yang mana suami memaafkan isteri dan ibu memaafkan anak, maka lahirlah satu masyarakat yang mendapat berkat dari Allah, sentiasa dibawah lindunganNya dan menjadi umat Islam yang menghayati Islam.

Ingatlah seorang ISTERI (wanita) mesti taat kepada SUAMInya (lelaki).

Si SUAMI (lelaki) mesti taat kepada IBUnya (wanita).


Isteri akan menjadi ibu yang akan melahirkan anak yang akan menjadi suami (anak lelaki) dan juga isteri (anak perempuan) dan seterusnya mereka akan melahirkan pula bakal2 suami dan isteri. Jadi tidak ada yang ketinggalan. Semuanya akan merasa mempunyai KUASA MUTLAK. Tetapi yang penting bukanlah 'mempunyai' tetapi MESTI menggunakan dengan bijak.


Apa yg aku pernah terbaca

ISTERI wajib memberi priority seperti dibawah

1. SUAMI

2. MAK SUAMI

3. BAPAK SUAMI

4. IBU SENDIRI

5. BAPAK SENDIRI


untuk LELAKI pulak, of cosla

1. IBU

2. IBU

3. IBU


Ini hanyalah copy paste dr email yg aku dapat

kalau ada salah dan silap, harap diperbetulkan


Segala yg buruk, adalah dr saya

Monday, November 8, 2010

Aisya 9bulan

Aisya, noooo...nooo..jatuh kang
Aisyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
baru nk pandang koooo

Oh, dia dah 9 bulan
Dia dah ada 2btg gigi bawah ada sebatang kat atas
dah pandai berjalan
makan mmg tak hengat punya
asal sua jer, mesti nganga mulut
kuat nangis..ni paling tak ble blah..sbb dia nangis kuat
and xde sapa yg boleh pujuk melainkan aku
selalu kene buli ngn abg dia


Ayah yg baru nak crik hadiah lepas besday Luqman

Birthday Luqman

Pada 7 Nov 2010, Luqman dah berusia genap 2tahun
Oh, dah besar anak ibu,lupa sbb melayan kelasakan dia
Sempena birthday dia kali ni, aku cuma buat kecil2an and menu utama tentulah cake
sebab ibu dia punya feberet...Hi3

Besday boy masih tido even dah pukul 10.30am
actually dia dah bangun kol 7am, tp semua org masih tido lepas subuh
so, dia pun tido balik
opss, bantal Upin tu adalah kemestian bg dia

Aisya wif Pak Su dia, konon2 buat rajin nak membaca
Dia mmg suka selongkar, lg2 kalau almari yg dah pecah cam tu
Pakcik dia tu pun celebrate Besday sama ngan Luqman sbb Besday dia jatuh on 5th Nov
Sekali harung la kan..sefff badget la konon..hahaha

This is the cake!
for Luqman 2 years old and Syukur 12 years old
with LOVE!

Nasi + Bayam x Blend = Bubur Nasi Bayam(utk Syasya)
Cekodok pagi tadi..cecah ngn Sambal udang..perghh...sodap kooo..
Buah2an dr Mak Ngah ketiak bucuk
Bihun nenek tercinta
Sambal Udang menikam kalbu
Ado laie santapan2 ringan
ada agar2 xsompat nk snap

Spesel kooo...

Happy Birthday to You
Happy Birthday to You
Happy Birthday to Luqman & Syukur
Happy Birthday to You

Acara potong kek yg adventure sbb berebut2 pisau ngn dak kecik nih
kalau x mmg jahanamla kek nih

Syukur and Emak ku yg dicintai

Sudah berakhir dgn memasing tapau

Event ni start pukul 3.15pm and berakhir 4pm
memasing ada hal dgn aku nk balik copek
mak abah adik aku semua nk balik kg sbb ada mesyuarat dana keluarga
haa, jgn ingat employee je ada meeting
org kampung pun suka meeting2 nih..huhuhu...
event start lambat sbb bapak besday boy dtg lambat ada keje yg xsudah2
nak kene la nih kan..haha2..kene denda
denda apa eh? Lompat bintang 88x..ada bole?

Well..Alhamdulillah..
***************************************************************************


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...