Friday, October 22, 2010

Susu Ibu

Hari ni aku nak share serba sikit perjalanan aku sebagai seorg ibu yg menyusukan 2 org cahaya mata
Seorg Boy & Seorg Gurl

for 1st child,
aku mmg zero knowledge pasal penyusuan susu badan nih..
so, anak yg first campur susu badan and susu formula
but still pumping at opis, dptla 5oz
malam direct smpai pagi
smpaila aku pregnant 4bulan still brestfeed dia even susu sikit sgt2 time tuh and asyik marah2...
dan bykla mulut yg kata xbole breastfeed time preggy, tp aku teruskan jugak
sbb dorg ckp ikut sedap mulut bukan ckp berdasarkan fakta and xperience and ikut suka aku la kan nk susukan smpai bila....Hu3, ada aku kisah???
Kesian dia kan sbb susu smpai 7bulan jek
itu menjadikan aku memasang azam untuk menyusukan anak kedua dgn lebih profesional, Ciiiwaaahhh
Utk Milk Booster, aku amik Milkmaid Tea, Pil ASI and Oat and Milo jek
yg lain2 minum air bergelen2, makan nasik smpai kenyang
nak kasi body maintain, pakai baju infrared tuh
perghh..berpeluh2 even dok dlm aircond

for 2nd child
until 6months, fully breastmilk
until 4months je dia nk direct bf sbb mengalami nipple confusion sbb bbsitter dia bg puting tipu tuh.
pergh..anak aku jd confius sudah.
so, bermula lah episod aku sebagai apa eh?
yg keje nyer asyik pump siang malam, kdg2 terkejar2 sbb stok xcukup
kdg2 tghari time lunch balik umah utk hantar susu and tapau mekdi drive thru
and makan gopoh gapah tp tetap baca Bismillah..
start 6bulan lebih, aku megalami kekurangan susu setiap hujung bulan, so, aku telah mengambil supplemet tambahan iaitu Fenugreek yg beli kat GNC tuh...berurut every 2weeks
perghh..korg bole kire la kan expenses utk semua itu termasuk maintenance utk pam and makanan aku
so sapa yg kata menyusukan anak menjimatkan dan menyenangkan?
tapi aku xdela kata semua itu menyusahkan hidup aku
bg aku yg menyusahkan hidup aku bila ada org kata -ve and melemahkan aku pasal brestfeeding

Semua tu adalah pengorbanan yg tak ternilai bg seorg ibu cam aku ni
Walaupun ada yg suruh bg susu formula sbb kesian tgk aku terkejar2 nk hantar susu and minyak kereta lg
ko hingat umah aku ngn opis aku dekat??
luper lak baper kilo...nanti aku kire
tp HASIL yg aku dpt kat Akhirat nnti, Allah saje yg tau..

lgpun korg yg lepas bersalin sibuk dok kata perut buncit la, spare tyre byk la,
xpayah gi slimming2 centre bagai tu semua, cukopla dgn bg susu badan and exercise
exercise tu penting beb, dr mula baby lg doktor dah kata, exercise, exercise,exercise
kalau kata exercise kat luar merbahaya, so exercisela dlm umah
buatla lompat bintang ker, lompat kijang, lompat galah ker, apa2 la yg mengeluarkan peluh kalau korg malas nk buat kerja umah kan..
Opsss..lari tajuk..

Kebaikan susu ibu mmg tak tercakapla kan
korg Google je dlm internet, konfirm beratus ribu riban entri pasal kebaikan susu badan

and
PLEASE la jgn salahkan ibu menyusu makan banyak
kalau dorg xmakan, camne nk produce susu yg berkualiti utk anak dorgkan
Bukan menyalahkan anak sbb ibu kene makan banyak
ibu mana yg nk anak dia makan bende tak sihat
of course ibu2 menyusu kene makan makanan berkhasiat
sometimes, kene la jd cerewet kan..
kdg2 korg yg tak nyusukan anak pun cerewet nk makan tu, oily la, kolestrol la, kan?

kenapa aku tulis camni??
sbb ada org kata aku ni giler melantak (suka hati aku la kan, aku melantak pakai duit ko ker??)
and dia kata aku salahkan anak aku sbb aku kene makan byk.
eh, ko ni,xtaula nk kata apa kan sbb xde experience lg ko nih
aku kan kurus, so kene la makan byk,
ko yg dah gemok gedempol cam gajah pun makan byk
inikan pulak aku yg slim melim cam anak dara (cewahh..perasan jap)

ADA AKU KISAH KER???

eh, itula serba sedikit pasal perjalanan aku sebagai ibu yg mengepam utk anak aku
byk liku2 especially berhadapan ngn org yg seperti diatas

Paling best bila ada org kata
BAGUS!Teruskan smpai anak ko 2tahun kalau boleh
InsyaAllah, doa2kan lah yer

2 comments:

nor syahda said...

i loike this entry!! say YES to breastfeed!! ;)

SaiSyi said...

YES!
HiHiHi...I Loike Too

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...