Tuesday, October 16, 2012

Resepi Lamb Chop

Ting Tang Ting Tang....Kali ini saya nak kongsi resepi Lamb Chop yang saya  buat sebulan sekali. Dalam masa sebulan saya mewajibkan diri untuk makan kambing. Kalau boleh nak makan tiap-tiap hari. Tapi nak masak tidaklah tiap-tiap hari. Penatlah kalau tiap-tiap hari nak masak. Siang kerja, Malam kerja, sekali-sekala masak boleh la. Tapi jangan langsung tak masak pulak.

Okay-okay, jangan banyak membebel. Kita teruskan dengan resepi kita yer...


Bahan-bahan :
Daging Kambing 
Kicap Manis
Lada hitam
Bawang Merah
Sos Tiram


Cara Penyediaan:
1. Daging kambing dibasuh bersih dan tos air.
2. 2 sudu makan Kicap Manis, 2 susu makan Lada Hitam, sebiji Bawang Merah ditumbuk atau dipotong halus, 1 sudu kecil sos tiram digaulkan dengan daging kambing dan diperap sekurang-kurangnya 30minit. Tapi saya perap 2 ke 3 hari sebab xsempat nak masak. 

Kalau tak sempat nak masak, boleh perap dan simpan dalam peti ais bahagian sejuk beku. Rasa-rasa nak masak baru keluarkan dan nyahbeku.


Cara Masak :
Paling senang gunakan non-stick grill. Saya gunakan Double Grill non-stick daripada Avon. Masa tu ada promosi dengan harga RM100 sahaja. Murah bebenor beb.

Masukkan dagig kambing yang telah dinyahbeku. Jangan tutup grill pan tu kalau ianya Double. Tunggu sehingga air daging itu kering terlebiih dahulu. Selepas kering barulah tutup grill pan tu untuk pastikan daging masak rata dan lebih lembut. Hasilnya memang membuat perut bikin konsert.

Gambar ini senget tak tahu sebab apa. Masa ni tengah keringkan daging kambing tu.

Sos Lada Hitam a.k.a Blackpepper

Bahan-bahan:
Butter / Marjerin
Sedikit Minyak Masak
2 biji Bawang Merah -dicincang halus
1 biji bawang putih -dicincang halus
2 sudu makan Lada Hitam
Setengah kiub pati ayam
Air bancuhan tepung jagung - sendiri agak nak banyak mana yer...
Garam

Cara Penyediaan :
1. Panaskan Butter dengan sedikit minyak masak.
2. Teruskan masukkan Garam, Bawang Merah dan Bawang Putih yang telah dicincang halus.Masak sehingga naik bau.
3. Masukkan Lada Hitam dan kacau lagi.
4. Masukkan Air Bancuhan Tepung Jagung.
5. Masukkan kiub pati ayam dan kacau hingga rata.
6. Agak-agak dah masak dan pekat, padamkan api.
7. Kalau pekat sangat bole tambah air lagi.
8. Sedia untuk dihidang dan tuang atas Daging Kambing.

Kuah Lamb Chop dalam pan ibu muertuaku

Cadangan Hidangan. Disebabkan kebulur sangat, saya makan Lamb Chop dengan Nasi dan Sayur Campur yang digoreng. Nyumm...Nyummm....

Korang yang dah baca ni wajib buat seperti resepi diatas. Juga wajib komen sekiranya ada komen. Of course ada komenkan. Tak kisah nak mengkritik atau mebina, janji komenn...

Silakan...
Silakan...
Silakan...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...